Vandaag doen we het andersom

Yes, hij is er weer! De andersomdag bij Bloei! Zo leuk. Van alle zogenaamde inhaakdagen, vind ik de andersomdag de tofste. Vooral vandaag, nu ik met onze hond Mila onze vaste route in het bos, richting het water loop. Daar waar we normaal het pad rechts verlaten doen we het vandaag dus andersom. We slaan linksaf. Mila vindt het geen verkeerde gedachte en loopt speels voor me uit. Hier hebben we al lang niet meer gewandeld, zo merk ik als we verscholen achter een boom iets zien. Iets wat we de andere keren niet gezien hebben. 

De overeenkomst met de kunstenaar
Als we dichterbij komen zien we een prachtig zelfgebakken kunstwerk, leunend tegen de boomstam. Vermoedelijk van zoutdeeg, en zo kleurrijk geverfd dat we het aan alle kanten bewonderen. Het is het huis van Hans en Grietje, zo staat er met duidelijke letters op geschreven. Wat een geduld van de maker, wat een precisie. Hoe mooi is deze andersomdag nu al. Ik moet erom lachen. Lekker averechts, anders en eigenwijs. Heerlijk vind ik dat. En nu ik dit schrijf, ontdek ik mijn eigen overeenkomst met de kunstenaar:

  • geduldig
  • creatief
  • gedetailleerd
  • kleurrijk
  • eigen én wijs

Vaste route, maar dan tegengesteld
Mila en ik lopen verder en het brengt ons uiteindelijk op onze vaste route, maar dan tegengesteld. Het bos oogt anders hierdoor, ik ontdek de achterkant in plaats van de voorkant en zie waar de ruimte zich in het bos bevindt. Dat is de kracht van een andersomdag. Je gaat anders kijken, ervaren en beleven.

Doorzetten, hoe donker het ook is
Ik neem me voor om bij thuiskomst het sprookje van Hans en Grietje te lezen. Onze kinderen zijn allang de voorlees-leeftijd gepasseerd, dus het sprookje staat niet meer goed op mijn netvlies.

Gretig lees ik het verhaal over het bos, de steentjes en de kruimels en ontdek de kracht van deze andersomdag. De essentie binnen het sprookje van Hans en Grietje gaat voor mij over volhouden, moed, doorzetten. Hoe ‘donker’ het ook is, het wordt weer licht en dan kom je (weer) thuis:

  • vertrouwen houden
  • ruimte geven
  • volhouden
  • vertrouwen hebben 
  • en vertrouwen geven

Gun jezelf een andersomdag
Neem ook eens een andere route, bekijk het van de andere kant en ontdek hetgeen erop je pad verschijnt. Loop je liever samen, dan wandel ik graag met je mee.