Wat als iemand jou irriteert?

Ik lig op de bank en kijk naar mijn roze sokken. Vanmiddag gekocht, roze dikke sokken om mijzelf warme voeten te gunnen nu ik twee dagen in een hutje op de hei zit. Terwijl ik ze bewonder, realiseer ik me dat het dezelfde sokken zijn als degene die ik, mijn inmiddels gepensioneerde collega cadeau deed. 

Ze viel in de categorie ‘dijk van een collega’, een bak met ervaring en niet op haar mondje gevallen. Stiekem was ik jaloers op haar. Maar dat liet ik haar niet blijken, nee ik had eerder last van haar. In dit soort situaties helpt het mij altijd om de ander met een gekleurde bril te bekijken en te ontdekken welke kleur zich aandient. 

Ze was hartstikke rood
Geen twijfel mogelijk: rood, daar spiegelde ze mij. En ja eerlijk, ik had er last van. En dat zei meer over mij dan over haar. Het was mijn last, mijn allergie op rood, omdat: 

 • ze zo stevig haar tanden in issues kon zetten
 • nog voordat we goed en wel gestart waren was zij al hoorbaar aanwezig
 • omdat ze kansen zag en die echt wel met twee handen tegelijk aan wilde (en kon) pakken
 • lekker pittig en daadkrachtig 
 • aan onstuimige energie geen gebrek, laat staan aan vastberadenheid 

Mooie woorden voor haar
Toen ze afscheid nam kon ik het recht breien. Kon ik recht doen aan mijn eigen gevoel. Het afscheid werd vormgegeven middels een compilatie van filmpjes waarin iedere collega haar mooie woorden gunde.  Woorden die voor mij gekleurd werden door rood, zo vertelde ik haar: 

 • zij was degene die wel tegen heilige huisjes aan durfde te schoppen
 • altijd voor de goede basis, om deze steviger en daadkrachtiger te maken
 • ze kon scherp zijn, juist doordat ze in haar snelle denken en handelen makkelijk de overstap kon maken naar het doen

Ruimte voor meer tijd met roze
Maar nu het minder werken zich voor haar aandiende ontstond er ook ruimte voor minder. En juist daarin lag de ruimte, de ruimte voor een andere kleur. Ruimte voor meer tijd met roze, omdat: 

 • de lat wat lager mag
 • alles wat op minder en zachter mag
 • zachter in de zin van wat minder scherp
 • het je helpt bij loslaten zodat er 
 • ruimte ontstaat voor een nieuw begin

Halverwege het filmpje vroeg ze resoluut om de video-opname te stoppen. Even schok ik. Dat resolute is ook zo typisch rood. Uiteraard deed ze dat bij niemand behalve bij mij, zo voelde het voor mij. “Miranda” zei ze, “wat ben ik blij, dit is wie ik ben in dat rode zoals je beschrijft en ik wil daar ook graag wat in leren. Wat fijn dat jij daarin weergeeft dat ik het met roze heb te doen, daar ben ik blij mee, dus dank je wel.”

Er is een traditie geboren
Je snapt dat er inmiddels een traditie is geboren. Sokken als cadeau om weg te geven, mee te geven als je afscheid neemt. En roze dus voor haar:

 • nu de verantwoordelijkheid minder wordt, ruimte maken voor liever zijn voor jezelf
 • brengt je weer dichterbij je voelen in plaats van telkens maar aan te staan en te gaan
 • gewoon een stap achteruit doen zodat er ruimte ontstaat voor jou

Herken je dat gevoel? 
Dat gevoel dat de ander je irriteert, je de vinger er niet op kunt leggen en je graag wilt ontdekken wat dit over jou zegt, zodat je helder krijgt waar jouw allergie een uitdaging kent? Laten we er gewoon eens naar kijken. Een kleurensessie is al snel gepland.