Ruimte maken voor het knellen van haar geboortegezin

Mijn vernieuwde website staat nog niet zo lang online als er een mailtje binnenkomt. De dame in kwestie geeft helder weer dat ze iets bij wenst af te nemen. ‘Dus ja, hoe nu verder?’ is haar afsluitende vraag. Heerlijk, lekker direct en duidelijk. 

Wanneer agenda’s gematcht zijn, zit ze fijn achter een kop thee bij mij aan tafel. Het leven is haar zwaar gevallen. Meerdere factoren zijn hier van invloed op geweest, zo vertelt ze in een korte terugblik op haar leven tot nu toe. En nu ze de 50 is gepasseerd, vindt ze dat het tijd is dat het over haar mag gaan. Ruimte maken om dingen losser te laten, niet meer de druk van vroeger ervaren. Daar ligt voornamelijk haar wens, zo is mijn indruk.

Merkbaar Zelfmanagement
“Dus zeg maar wat je denkt.” Ik adviseer haar mijn traject Merkbaar Zelfmanagement. Een traject waarin we wat dieper op de zaken ingaan. “We zetten als het ware een paar stappen terug om je tot stiller staan te brengen” vertel ik haar. “Je gaat de verbinding met jezelf weer ervaren  waardoor er ruimte kan ontstaan om te bouwen aan jouw herstel. Met als resultaat dat je stevige en kordate stappen kunt zetten op jouw weg die voor je ligt. De weg naar duurzame verandering waardoor je niet achter je eigen toekomst aan holt.” 

De spil van het gezin
En zo gaan we onderweg waarbij ze me meeneemt op haar levenspad. Haar geboortegezin, hoe lief en goed bedoeld alles ook was, het ging knellen. Zeker na het overlijden van haar vader nu ruim een aantal jaren geleden. Hij was de spil binnen het gezin. Hij was degene die plooien gladstreek wanneer de rimpeling weer eens aanwezig was. De plooien werden groter nu vader niet meer aanwezig was. En hoe ze ook haar best deed, de rimpels werden groter. Ze heeft er last van de laatste jaren. Het knelt zo dat ook haar gezondheid haar in de steek heeft gelaten. Dit wil ze niet meer. Eigenlijk weet ze dit al jaren, zo realiseert ze zich bij mij hier aan tafel. 

We komen uit bij bruin
Terwijl we alle kleuren doorwandelen, komen we bij een van de laatste kleuren in de rij. 
Bruin die: 

  • wat benauwend is, je de adem kan benemen
  • omdat je star en standvastig vasthoudt aan het oude, zonder dat je je ervan bewust bent
  • je vaak het overbelaste gevoel laat ervaren
  • en je soms geblokkeerd laat voelen
  • waardoor je het plezier in het leven niet altijd meer kunt beleven omdat het altijd hard werken is

Herinneringen aan de zelfgemaakte bruine jas
Herinneringen aan die zelfgemaakte bruine jas doen haar beseffen hoe zwaar het was en hoe heavy alles voelde. Ze had een hekel aan die jas. Wellicht goed bedoeld en zelfgemaakt door thuis, had ze al die jaren de jas bewaard. Uit goed fatsoen, zoals het hoort; hij hangt al meer dan twintig jaar in haar kast.

Het is de stilte die haar gedachten de ruimte geeft…. waarna ze resoluut zegt: “Weet je Miranda, wat ik met die jas ga doen? Ik doe hem in de Zak van Max. Ik wil hem niet meer, ik neem er afscheid van.“

(Familie)relaties in een nieuw daglicht zetten
Nu ik eraan terugdenk bezorgt het me weer kippenvel, omdat ik zag en voelde waar dit besluit ruimte voor maakt: 

  • loskomen van oude patronen
  • omdat het ruimte gaat geven om weer eens spontaan te zijn
  • waar je je niet schuldig over hoeft te voelen – het is oké om te kiezen voor jezelf, even weg uit de structuur van thuis
  • en het je leert om op mensen om je heen te vertrouwen
  • waardoor je (familie)relaties in een nieuw daglicht kunt zetten

Als ik weken later in de Happinez de titel aantref van een korte film – ‘Grief is love in a heavy coat’ – moet ik aan haar denken en realiseer ik me dat ze met die ene stap, haar afscheid van haar bruine jas, ruimte maakte om steviger te gaan staan, zodat ze toe kan groeien naar een grotere stap vooruit.

Steviger staan
Misschien herken je jezelf wel in bovenstaand verhaal, of ben je ook toe aan steviger staan, zodat er ruimte komt voor groei van binnenuit. Misschien kan mijn traject Merkbaar Zelfmanagement jou verder op weg helpen. Laten we contacten, je vind mijn gegevens onder deze link.

Ontmoet je mij liever live? Kom dan 8 oktober naar het Juist wij! Connect event in de Catharinakerk in Doetinchem van 14-16.30 uur. Dan inspireer ik je graag over kleur.