Woorden hebben een plaatje nodig

Het is zondag, de nieuwsbrief van mijn blogcoach Marije wandelt mijn digitale wereld binnen. De aankondiging dat er kersverse blogs online staan op Blogzinnig. Nieuwsgierig bekijk ik ze allemaal, maar mijn oog blijft hangen bij het blog van Marije zelf: Hoe goed ken jij jouw ideale klant? Gretig begin ik met lezen. Ik merk dat ze me aan het denken zet als ik verder lees.

Mijn hoofd dwaalt af. Hé wat lees ik nu? Even terug. Deze keer lees ik de woorden wat langzamer en houd ik mijn gedachten erbij. Het lukt me om mijn focus te behouden totdat Marije zichzelf de vraag stelt: ‘Help ze hebben allemaal een ander beroep. Nu kwam het moeilijkste, want het vakgebied van mijn potentiele ideale klant verschilde enorm…..op wie wilde ik me dan specifiek richten?’

Miranda wat is het wat jij precies doet?
Haar vraag resoneert in mijn hoofd, wordt in omgekeerde volgorde en op een eigenwijze manier naar me teruggekaatst: ‘Miranda wat is het wat je precies doet?’ Een vraag die ik mezelf niet alleen stel, maar ook de lezers van mijn blogs, zo bleek laatst. ‘Ik reageer niet altijd op je blogs’, zei ze wat verontschuldigend. ‘Maar ik lees ze wel altijd. Vind het zo leuk hoe je een andere kijk op zaken zet en hoe je kleur hier onderdeel in laat zijn. Het zet me altijd aan het denken. Het heeft dan even zijn tijd nodig om te landen merk ik altijd. Maar wat is het wat je precies doet?’

Wat is de rode draad?
Dit alles zet me aan het denken, dus ik lees die paar essentiële zinnen in het blog van Marije nogmaals. Want wat is het wat ik doe, wat is de rode draad in alles waarmee ik werk? Zoeken naar de perfecte vorm hoeft niet. Immers ben ik als coach ook niet perfect en zeker niet doorsnee. Eerder eigenwijs. Gelukkig net als mijn klanten…. Maar één ding hebben ze gemeen. Ze gedijen goed op tekentaal, op vragen die net iets anders zijn, soms wat eigen-en-wijs en andersom,  zodat het hen aan het denken zet.

Waarom tekentaal?
Ik zie het vaak gebeuren in gesprekken, dat alleen gesproken taal hen niet bij de les kan houden. Hen niet wakker genoeg houdt. Simpelweg omdat woorden het fijn vinden als er een plaatje bij aanwezig is. Dus ja, ik teken graag.  Waarom?

  • de persoon die bij mij aan tafel zit begrijpt zijn of haar eigen woorden beter
  • de druk in het hoofd wordt minder en het volle hoofd raakt weer leger
  • er ontstaat overzicht
  • en daardoor komt er ruimte om je gevoel weer te voelen
  •  zo krijg je helder hoe je een eerste vervolgstap kunt zetten

Iedereen begrijpt in één keer wat ze bedoelt
Net zoals zij van de week, die leuke meid die ik begeleid. Laat ik haar Lotte noemen. Ietwat gespannen zitten we met vijf mensen aan tafel waarbij Lotte de hoofdpersoon is. Lotte en ik hebben dit gesprek voorbereid, het boek waarin we het hebben opgetekend ligt nog gesloten voor haar op tafel. Lotte krijgt de vraag: ‘Hoe is het voor jou hier op school, en hoe gaat het thuis?’ Ik zie haar hoofd denken, op zoek naar woorden om de vraag te begrijpen en het antwoord te vinden. Om haar in haar zoektocht te helpen, wijs ik in het boek de tekening van de vier hoofden aan. En ik stel haar de vraag of het haar helpt om aan de hand van de tekening uit te leggen hoe het antwoord eruitziet. Trost draait Lotte het boek open zodat iedereen de tekening kan zien. Ze wijst, zonder na te hoeven denken de hoofden aan die passen bij de gestelde vragen. In één keer heel helder, Lotte heeft weinig woorden nodig. Sterker nog, iedereen begrijpt in één keer wat ze bedoelt.

Het gesprek van de vijf tienen

We sluiten het gesprek af zoals we vooraf hebben afgesproken en ik stel Lotte de vraag: ‘Welk cijfer geef je dit gesprek?’ Wetende dat ze tevreden zou zijn met minimaal een 7. Overtuigend antwoordt ze dat het een 10 waard is. Wanneer ik nieuwsgierig ook de andere aanwezigen dezelfde vraag stel, zie ik haar opgelucht en blij kijken als ze het antwoord hoort: 4x een 10!

Een eerste stap op weg naar je allergrootste verlangen

Is jouw hoofd ook vaak te vol, lukt het je niet om de eerste stap helder te krijgen? Soms helpt een eenvoudig gesprek waarin ik je met praten en tekenen verder op weg help, zodat je weer richting ervaart en je stappen zet op het pad dat jou dichterbij je allergrootste verlangen brengt.

P.s.
Lees je vaker mijn blogs? Dan kan het zijn dat je nu de vertaling naar kleur mist. Daarom speciaal voor jou, rood. Omdat rood onder andere:

  • de basis vormt, daar waar het verlangen gevoed en gevoeld wordt
  • je motivatie aanwakkert en je enthousiasme bewaart
  • de aftrap durft te nemen en je klaar zet voor de start
  • de balans is tussen denken en doen
  • je helpt vertrouwen te hebben en te houden in de nieuwe fase die komt en de stappen die je daarin te zetten hebt