Welke kleur spreekt je aan?

Zo luidt mijn eerste vraag hier aan tafel. Ik ben uitgenodigd om een kleurrijke creatieve invulling te geven aan een uitje voor een groep vriendinnen. En vandaag gaan de meiden scheuren met kleuren, waarbij ze kennis gaan maken met de taal van kleur. 

Er ligt kleur in overvloed
Op tafel liggen kleurkaarten in overvloed. Met een grote glimlach kijken ze de meiden aan, terwijl ik de vraag herhaal: welke kleur spreekt je aan? Meteen klinkt er een gretige stem: “Oh daar hoef ik niet lang over na te denken, dat is oranje. Een kleur die er nog niet zo lang is, maar ik vind ‘m zo mooi!” 

Oranje
Net als de andere kleuren die gekozen worden leg ik ook bij haar kort uit wat in de kern de essentie is van deze kleur:

  • oranje is de kleur van samenzijn en samendoen
  • van plezier maken, genieten en op avontuur gaan
  • maar ook de kleur die je helpt om oud zeer te verteren

Nieuwsgierig volg ik haar proces
Gretig gaat ze aan de slag en scheurt uit de kleurrijke bladen die ik bij me heb het mooiste oranje. Het warme oranje, de kleurnuance die wat meer opvalt en waar pit in zit, maar vooral de kleur die haar blij maakt. Terwijl de rest nog doorscheurt legt zij haar handen tot stoppen, alsof ze klaar is. Nieuwsgierig sla ik haar proces gaande en ik sluit aan bij hetgeen ik waarneem. Haar pauze lijkt behoefte te hebben aan een nieuwe blik op oranje, dus ik zeg: “Verlang je naar meer levenslust, energie en enthousiasme zodat je jouw innerlijk vuur weer durft te gaan voelen? Zodat je van daaruit weer plannen durft te maken waarvan je zeker weet dat je daar volop plezier aan gaat beleven. Hiervoor heb je wel naar je echte allerdiepste gevoelens te kijken, kun je dat? Echt luisteren naar jezelf.”

Interessante woorden
Ze knikt terwijl de informatie bij haar binnenkomt en ik hoor haar hummen ten teken dat de radars van binnen draaien. “Ja”, zegt ze, “eerder had ik rood, maar ik neig steeds meer naar oranje.” Kijk, hier worden interessante woorden gesproken. Die doen er toe. En nieuwsgierig stel ik haar nieuwe vragen. “Rood in de zin van het is er wel geweest en toen een tijdje niet en toen weer wel?” Haar ja beaamt wat ik al vermoed; haar laatste rood heeft er toe bijgedragen dat ze haar bestaan van nieuwe energie heeft voorzien en een vernieuwde richting heeft gegeven waardoor ze met twee voeten weer stevig op de aarde kan staan. Haar aarde wel te verstaan. 

Het oranje verandert naar blauwige pasteltinten
Haar proces vraagt om een nieuwe stap, daarom dient zich het verlangen naar oranje aan en lonkt hij hier op tafel zo naar haar. Geen wonder dat ze zo ijverig en zonder twijfel aan de slag is gegaan met het scheuren van haar oranje. En nu ze zich zo heeft uitgesproken, pakt ze het blad weer op en bladert verder. Bijzonder hoe dat zo verloopt. Haar scheursels worden fijner van uitzicht. Het oranje verandert naar blauwige pasteltinten tot wit aan toe, alsof het zachter mag. Haar scheursels verlangen naar een bodem waarop ze mogen beklijven. Ze schuift, draait en zo geeft ze richting aan haar eigen moodboard. Haar laatste scheursels vinden onderaan een weg terwijl haar oranje volop bovenaan prijkt.

Wanneer ik vraag wat zij in haar moodboard ziet, weet ze feilloos de woorden te vinden die het oranje allemaal vertalen:  je omarmd voelen door de warmte in het leven. 

Nog een brug te ver
Tot slot stel ik haar nog één vraag: “Krijgt het moodboard een plaatsje bij jou?”
”Echt niet”, antwoordt ze resoluut, alsof het board bij thuiskomst rechtstreeks in de papiercontainer belandt.
Oranje is nu nog een brug te ver voor haar. Gewoon omdat haar leven er nog niet aan toe is, nog geen ruimte heeft om met de pijnlijke stukken van weleer aan de slag te gaan. En dat is oké. Voor vandaag hebben we lichtjes aangeraakt waar straks – als de tijd rijp is – aandacht voor mag zijn. 

Lonkt er bij jou ook een kleur?
Herken je jezelf in het lonken van een kleur, maar durf jij hem ook nog niet te dragen, te omarmen? Dat is helemaal oké. Kleur is energie, het is een proces waarmee je onderweg mag zijn. Maar wil je jezelf hierin wat beweging gunnen, dan heb ik de volgende tips voor je: 

  • laat oranje door je vingers glijden, struin kledingzaken af om te ontdekken of je hem vindt
  • koop oranje sokken en draag ze, lekker thuis op de bank
  • of schaf voor jezelf oranje lingerie aan

Is dit allemaal nog wat te pittig, wees creatief met kleur en teken of verf ronde prachtige oranje cirkels of schrijf heerlijk met een oranje pen of stift. Het liefst minimaal tien minuten aaneen gesloten en begin met de zin: Ik kies voor oranje….

Wil je nog meer weten? 
Het kan natuurlijk zijn dat je meer van mij wilt weten, check dan mijn website www.merbaar-werkt.nl
Wie weet kan ik wat voor jou betekenen.