We laten het licht vanuit een andere hoek op haar issue schijnen

 

“Miranda, geldt de afspraak nog dat ik bij je terug mag komen voor een gratis gesprek?” Jazeker, antwoord ik haar. Het is passend binnen elk traject van Merkbaar-Werkt omdat het proces dat je doorloopt niet stopt als het traject klaar is. Dus hoe fijn is het wanneer er nog een back-up gesprek mag plaatsvinden?

Ik word er zo moe van
Een paar dagen later zit ze bij mij aan tafel en zegt: “Miranda ik word er zo moe van, het gebeurt telkens weer. Heb jij een oplossing voor mij?” Terwijl ik mijn voeten stevig op de grond zet, mijn rug laat rusten tegen de leuning van mijn stoel, laat ik haar vraag binnenkomen. 

In vogelvlucht neemt ze me mee
Ondanks dat ze geen toelichting heeft gegeven, weet ik wat ze bedoelt, dit gaat over gedoe binnen het systeem van haar ouderlijk huis. In vogelvlucht neemt ze me mee terug in het proces dat heeft plaatsgevonden nadat we elkaar voor de laatste keer hebben gesproken.

Ze wil het anders maar weet niet hoe

Ze is er klaar mee, wil het anders, maar weet niet hoe. Dus haar vraag is logisch, ze wil een oplossing. Deze heb ik niet per direct, wel kan ik met haar meedenken. Terwijl ze mij ziet denken over hetgeen ze me zojuist heeft verteld, zegt ze: “Ik maak het je wel moeilijk hè?” “Nee, dat is niet zo. Ik denk na over hetgeen ik jou nu het beste kan geven om je in beweging te krijgen. Want het antwoord zit in jou.” 

Colournostics
En zo trappen we af en pellen we met behulp van een korte colournostics sessie haar ‘zeer’ steeds verder af. Stap voor stap komen we verder waardoor ze op andere stukken in zichzelf uitkomt. Het laat het licht vanuit een andere hoek op haar issue schijnen waardoor ze zelf ook beweging voelt. En juist daar zit haar verlangen, voelen dat er beweging op gang wordt gebracht zodat ze ervaart dat ze stappen durft te gaan zetten. 

De beweging naar haar dieper voelen
Het is het blauw in deze korte sessie die haar dieper naar haar onbewuste stuk brengt, omdat blauw haar vertelt:

 • dat ze mag uitdrukken hoe ze zich voelt
 • het gevoel te krijgen dat er naar haar geluisterd wordt
 • van daaruit helpt erkenning te ervaren

Terwijl we hier aan tafel zitten, voel ik aan alles dat we letterlijk in beweging mogen komen. Het maakt ruimte om de beweging die ze van binnen al voelt verder op gang te brengen. Overigens ook iets wat blauw als beste kan: 

 • het brengt rust en vertrouwen
 • van waaruit je weer ruimte ervaart
 • om tot nieuwe stappen te komen en je uit te spreken

Daarom nodig ik haar uit om te gaan staan, een paar passen in mijn kantoor te zetten, zodat haar lijf weer adem voelt en lucht kan krijgen om toe te groeien naar de keuze die ze onbewust al weet, maar waarvan ze vandaag graag de bevestiging wil zien. 

Magenta brengt haar wijsheid
De keuzes die ze voelt, schrijven we op papier, verspreid in de ruimte, zodat de beweging die ze nodig heeft verder op gang wordt gebracht. Weloverwogen legt ze haar drie opties in de ruimte. Ik nodig haar uit om kleur toe te voegen bij iedere keuze die verspreid ligt. Ik zie haar draaien, kijken en stilstaan totdat ze weet – en vanuit een dieper voelen voelt – dat die ene keuze, gesterkt door magenta, haar de wijsheid geeft die ze nodig heeft. Magenta de kleur die haar:

 • helpt het allemaal wal losser te bekijken
 • en anders te doen dan hoe ze het normaliter doet
 • omdat magenta je sterkt in je eigenwijsheid
 • en juist daardoor helpt om van oude ‘spullen’ een nieuw verhaal te maken
 • zodat ze eindelijk de beste versie van zichzelf kan worden

Feedback
Een paar dagen later app ik haar om te horen hoe het is. “Miranda, het heeft me vooral duidelijkheid op geleverd. Tijdens het gesprek voelde ik me al rustiger worden, juist doordat je gehoor gaf aan mijn behoefte om te relativeren en alles op een rijtje te krijgen. Heb het gevoel dat de sessie met jou mijn proces versnelt.”

Kun jij ook wel zo’n sessie gebruiken?
Spelen er bij jou ook (familie)issues die jou beklemmen? Waardoor je niet verder komt, je gedachten maar blijven malen en je geen overzicht ervaart? Laten we er samen eens een blik op werpen. Voel je welkom voor een sessie bij mij aan tafel. Contact opnemen – Merkbaar Werkt (merkbaar-werkt.nl)