Welke kleur geef jij dit jaar?

Ik open Facebook en gelijk popt haar vraag op: ‘Als je 2022 een kleur zou geven, welke kleur zou dat dan zijn?’ Het is een vraag van mijn kleurcoach Anne-Lies. Geen gekke vraag, juist eentje die je van haar kunt verwachten nu december al over de helft is. Maar poeh, wat komt die binnen. In de stilte die volgt voel ik hoe mijn tranen branden. Hoe geef ik dit jaar een kleur? Juist dit jaar. Geen ander jaar heeft een groter contrast als dit jaar, met zijn bizarre tegenstellingen. Daar waar angst, verdriet en verlies lijnrecht staan tegenover iedere andere stap die ik heb gezet.

Welke kleur geef ik dit jaar? 
Welke kleur geef ik dit jaar? De vraag staat op de repeatstand en mijn hoofd is naarstig op zoek naar antwoorden. In recordtempo wandelen mijn gedachten van januari tot aan nu. In eerste instantie ploppen er vooral zaken op die me blij hebben gemaakt. Zoals mijn start bij Kaat, alwaar ik in januari gestart ben met de kaatmethodiek, een zorginstelling voor mensen met een speciale zorgtoewijzing waarbij de missie telt 1 wereld met verschil te maken. Of zoals in de maand mei mijn retreat aan zee. Of de maand juni waarin ik mijn 50ste verjaardag mocht vieren, ook zo belangrijke mijlpaal. Wat een feest en wat hebben we genoten. 

Mijn gedachten raken me
Totdat juli zich aandiende en de angst voor verlies werkelijkheid werd. Dus begrijp je mij? En begrijp ik mezelf wel? Soms zijn de tegenstellingen zo verwarrend. Welke kleur geef ik dan dit jaar? Mijn gedachten raken me. En ze raken me nog meer als ik toelaat welke kleur het antwoord geeft. Alsof het voelen van onderaf kleurrijk naar boven stroomt. Even scant mijn hoofd de kleurentheorie. Maar mijn gevoel wint het uiteraard, en juist daarin schuilt de echte kleurentaal. Het is paars, ja ik kan niet anders concluderen dat het echt een paars jaar geweest is voor mij. 

De kleur van dieper voelen
Paars… de kleur die me dankzij alle herinneringen naar mijn dieper voelen heeft gebracht. 

  • De kleur die je de boodschap meegeeft: ‘Zie het grotere verhaal, durf te geloven en te vertrouwen op hetgeen dat je nog niet kunt zien’. 
  • Paars, de kleur die je veilig onderweg laat zijn.
  • Of zoals mijn kleurjuf zegt: “Paars, de kleur van op pad gaan en gewoon naar je hart luisteren en al wandelend oplossingen zoeken in hoe het wel kan.“
  • De kleur die ruimte maakt voor hetgeen zich aandient, ook al weet je nog niet exact wat dit zal zijn. 
  • Die je op je eigen pad laat wandelen omdat het over jouw weg een waarde gaat.

Ik kan niet anders zeggen dat 2022 de kleur paars meekrijgt. Het heeft ruimte gemaakt om onderweg te durven zijn en te vertrouwen dat hetgeen zich aandient goed zal zijn.

Welke kleur heeft jouw jaar?
Als jij jouw jaar, met al zijn herinneringen, van kleur mocht voorzien… Gewoon even je ogen sluiten… Ja doe maar even… Ik wacht… Welke kleur is dit dan? En ben je nieuwsgierig naar de betekenis ervan? Laat het me weten. Ik inspireer je graag.