Het beeld maakt het verhaal compleet

De dag begint mooier dan beloofd, geen regen maar zon. Het maakt dat het glas in lood hier in de kapel nog krachtiger haar werk lijkt te doen. De plek waar op tafel ruimte mag ontstaan voor de poppetjes die mijn verhaal vertellen, geen onbekend verhaal. En ook niet de eerste keer zo’n tafelopstelling. Maar ik heb behoefte aan een vernieuwde blik, een nieuwe kijk. 

Er verschuift iets in mijn eigen rij
Eenmaal geland op de plek waar de zon naar binnenwipt, ontstaat mijn levenslijn. Mijn opa en oma van vaders- en moederskant. Haar geboortegezin, maar ook het mijne. Stilletjes schuif ik de poppetjes in de lijn zoals ze horen te staan, in de volgorde van de tijd. “Staan ze goed zo?“ hoor ik haar vragen. De vraag brengt een beweging op gang en er verschuift iets in mijn eigen rij. Ik ervaar hoe het beeld de gevoelens vangt, woorden laat vinden om te vertalen van hetgeen dat al lang verborgen ligt. Van de opstelling hier voor me maak ik nog snel een foto, terwijl de zonnestralen vanaf de zijlijn het beeld verlichten.

Geboren in mijn moeders schoot
En ver daarvoor
Verlies van levenloos leven 
Weggestopt, nooit een naam gekregen

Geen ruimte om aangeraakt te worden
Ontroert de schaduw, de grootste pijn 
Dit alles reikt tot diep in het hart
Waar het verlangen altijd wacht

Ik zie eindelijk mijn grootste schaduw
Pas later, als ik door mijn foto’s’ scrol, kijk ik nog eens goed naar het beeld in het gouden licht. Het raakt me, nu ik terugkijk, en ik zie welke lading eronder ligt. Het poppetje in de opstelling, die me het meeste raakte, heeft dankzij de kracht van het gouden licht de grootste schaduw meegekregen. En als ik goed kijk, ligt mijn oog op haar… alsof ik eindelijk mijn grootste schaduw zie. In een vertrouwde boog lijkt mijn blik over haar heen te kijken om haar in gedachten dichterbij te krijgen. En eindelijk maakt het beeld
het verhaal compleet.

Nieuw licht op jouw vraagstuk
Nu ik zelf weer de impact heb mogen ervaren van een tafelopstelling weet ik dat het altijd nieuw licht brengt op het vraagstuk dat speelt. Het leert je nog dieper te luisteren naar hetgeen dat in je leeft, waardoor je haast als vanzelf in staat bent om vanuit een natuurlijke beweging ingang te vinden in het proces dat speelt. Of zoals een klant me eerder toevertrouwde: “Het grootste inzicht dat ik door de opstelling kreeg is dat ik voor mezelf mag en kan opkomen en dat ik nee kan zeggen.“ 

Nee zeggen is ja zeggen tegen jezelf
Nee zeggen naar een ander betekent ja zeggen tegen jezelf. Het maakt ruimte om beter en meer weloverwogen keuzes te maken waardoor je richting geeft aan jouw leven en het pad waarop je wandelt. Is nee zeggen niet je sterkste kant? Ren je veelal aan jezelf voorbij of weet je niet welke richting te kiezen? Een tafelopstelling kan je tot nieuwe inzichten brengen. Ik kijk graag met je mee, laten we contacten https://merkbaar-werkt.nl/contact/