Wanneer je oranje omarmt, dan…

 

 

Daar hing ze, prachtig op een hangertje, in het rek van oudjes. Precies mijn kleur, de juiste maat en een heerlijk merk. Voor een fijne prijs ging de ‘leren’ rok met mij mee naar huis. De eerste dagen draag ik niet anders dan deze leukerd. Soepel van stof, misschien had een maatje kleiner ook gekund. Maar met mijn reeds aanwezige leuke top en shirt in dito kleur, prima te combineren. Ik absorbeer de kleur, helemaal als top, rok en panty dezelfde kleurstelling hebben. Het is juist daardoor dat ik me realiseer dat deze donkere oranje exact dezelfde kleur heeft als het oranje in mijn allereerste kleurenbijbel. 

De brug
In mijn eigen kleurenbijbel, daar waar  oranje staat, wordt het vormgegeven door de brug in San Francisco. Het staat voor mij symbool voor niet durven en wel verlangen, juist omdat oranje gaat over: 

  • je allerdiepste verlangens en daar naar durven luisteren
  • waardoor je de moed hebt om naar je oude pijn te kijken en daarmee aan de slag te gaan 
  • en je weer in beweging komt

De kleur waar ik nooit mee durfde te zijn. Ik, die geen stappen durfde te zetten. Ik, die altijd alles het liefst bij het oude vertrouwde liet. Bang voor het kunnen, niet durven, en niet gaan. Maar eigenlijk zo heeft de taal van kleur me geleerd dat wanneer je oranje omarmt, dan:

  • is het leven veel leuker omdat je de vrijheid voelt, jouw vrijheid
  • zodat je op avontuur durft te gaan
  • omdat oranje nu eenmaal jouw innerlijk vuur heeft aangewakkerd
  • en je vol enthousiasme en zonder angst de oversteek waagt naar de overkant
  • daar waar gezelligheid en het echte leven op je wacht

Het is tijd om te delen
En zie daar, anderhalf jaar geleden ben ik gestart met het dragen van oranje. In eerste instantie heel voorzichtig met plaatjes aan de muur, sokken aan mijn voeten en nog wat later oranje laarsjes voor de regen. Maar nu, nu alles in dezelfde kleur is moet ik denken aan mijn oranje brug en het gedicht dat ik er destijds over schreef. Ik weet nog dat ik hem veilig plaatste in een besloten facebookgroep waar menigeen zich herkende in de beschrijving. Nu is het tijd om deze ook met jou te delen:

Ik en mijn oranje brug
denkbeeldig zit ik aan de oever
ik zie een prachtige, stoere verweerde brug
Er ontstaat rust

Denkbeeldig zit ik aan de oever
Eindelijk ben ik daar
er ontstaat rust
Er is een reis verlegd

Eindelijk ben ik daar
vol trots blik ik terug
Er is een reis verlegd
Stoer

Vol trots blik ik terug
Voldaan
Stoer
Prachtig, deze stap heb ik gezet

Voldaan
Denkbeeldig zit ik aan de oever
Prachtig, deze stap heb ik gezet
Ik en mijn oranje brug 

Wist je dat kleur je kan raken?
Dat wanneer dit gebeurt er linea recta een lijntje loopt tussen je hart en je hoofd? Tussen voelen en begrijpen. Dat is de kracht van kleur. Daarom zit in mijn aanbod ‘scheuren met kleuren’, een workshop waarin we gaan scheuren en plakken zodat er op onbewust niveau antwoorden rijzen die je op papier terug gaat zien. Laat kleur je raken. Pas dan ontstaat er ruimte. Ruimte voor de beweging waar je zo naar verlangt. Zin in zo’n workshop? Aanstaande 7 juli organiseer ik de laatste voor de zomerstop. In één ochtend op een easy en relaxte manier kennismaken met de taal van kleur voor €27,- exclusief btw, inclusief alle materialen.