Waarom tekenen tijdens het gesprek belangrijk is

Vorige week schoot ze nog door mijn gedachten. Geen idee waarom, maar vandaag ontvang ik haar appje. Laat ik haar Susanne noemen. Voorzichtig tast Susanne af, zo beluister ik in haar voicebericht, met de vraag of dit nummer nog steeds mijn telefoonnummer is. En als dat zo is, of we kunnen bellen. 

Tuurlijk kan dat. Ik scan snel mijn afspraken voor de rest van de dag, om te kijken waar tijd ruimte biedt voor een telefoontje. Later op de dag spreken we elkaar en concluderen we dat ons laatste contact dateert van zes jaar geleden. Susanne praat mij in vogelvlucht bij over haar ontwikkelingen in deze jaren.

Dat is een mooi compliment
Met bewondering luister ik naar haar en stel vervolgens de vraag wat ik voor haar kan betekenen. 
“Miranda”, zo zegt ze, “je weet dat ik geen goede ervaring heb met hulpverlening, alleen met jullie.” In een flits denk ik terug aan die twee jaar ondersteuning waarin we grote, mooie en waardevolle stappen hebben gezet. “Nou ja met jullie”, zo helpt haar stem me weer naar het nu en dit telefoongesprek, “eigenlijk met jou.” Zachtjes om dit niet de boventoon te laten voeren bedank ik haar voor het grootse compliment.

Ze roemt mijn stijl van werken
“En ik kan je hulp wel weer gebruiken”, vervolgt ze. Ze legt uit voor wie ze graag ondersteuning wenst. En om dit alles te verduidelijken roemt ze mijn stijl van werken. “Jij maakte altijd notities, zodat ik wist wat me te doen stond omdat het mij overzicht gaf.” Het is die ervaring waardoor ze zeker weet dat ze weer graag met mij in contact komt, omdat ze iemand zoekt die door de bomen het bos blijft zien. Iemand die goed kan uitleggen hoe dat in een hoofd werkt (dat alles tegelijk wil) en waar chaos de overhand heeft, omdat het leven, door omstandigheden, veel van je vraagt. Iemand waarmee je kunt sparren, zodat je inzicht krijgt in je eigen gevoel en dit beter begrijpt. Iemand die je handvatten geeft om zorgvuldig en weloverwogen nieuwe stappen te zetten.

Daarom tekentaal
Precies dit zijn belangrijke redenen wat maakt dat ik werk met, zoals ik het noem, tekentaal. Het tekenen op een blanco papier tijdens een gesprek zorgt er namelijk voor dat je de belangrijkste highlights vangt en deze terugbrengt in een eenvoudige tekening waardoor je: 

  • de kern eruit haalt 
  • er overzicht ontstaat
  • je prioriteiten kunt stellen 
  • keuzes kunt maken
  • je weet welke vervolgstappen er nodig zijn om verder te komen

Kun jij wel wat hulp gebruiken?
Ben jij ook op zoek naar iemand die met je mee kan denken, omdat je door de bomen het bos niet meer ziet? Omdat je hoofd niet tot keuzes komt en je je eigen gedachten niet meer goed kan begrijpen? Laten we dan eens contacten. Ik teken graag met je tijdens een eerste kennismaking. Een gesprek dat overigens gratis is.