Tekenen geeft inzicht in hoe je hoofd werkt
Het is maandagochtend, het is nog vroeg als ik social media open. Ik scroll door een aantal berichten totdat mijn oog valt op een post waarin staat dat het vandaag de Internationale Dag van de Vertaler is. Ik had er geen weet van, bestaat er zo’n dag?
Ik google waar deze dag voor staat en lees op alphatrad.nl, het volgende antwoord: “30 september wordt de Internationale Dag van de Vertaler gevierd, een gelegenheid om het werk van alle professionals te waarderen die zich wijden aan deze belangrijke taak en daarmee de dialoog en het begrip tussen culturen bevorderen”.
Verbeelden is ook vertalen
Ik merk dat ik aanga op het woord vertaler, op zich niet vreemd omdat het verbeelden van gesprekken, en dus het tekenen tijdens een gesprek, ook een soort van vertalen is. De visuele vertaling maakt dat je de verbinding kunt maken tussen hoofd en hart waardoor er ook een soort van dialoog op gang wordt gebracht. In mijn werk als ambulant gezinsbegeleidster doe ik niet anders dan tekenen tijdens mijn gesprekken. De ene keer pagina’s vol de andere keer minder, maar altijd met als doel:
- dat je de kern kunt vangen van het gesprek
- er overzicht ontstaat
- je prioriteiten kunt stellen
- en je keuzes kunt maken
- zodat je weet welke vervolgstappen er nodig zijn om verder te komen
Tekenen heeft zijn voordelen
Ik zou het meer zorgprofessionals gunnen dat ze deze eenvoudige tool inzetten, waardoor hun werk makkelijker wordt en hun gesprekspartner (cliënt, leerling en choachee) zich eerder begrepen voelt. Het heeft namelijk zo zijn voordelen:
- Aan de hand van een tekening kun je beter uitleggen hoe zaken voor jou spelen waardoor jouw cliënt in één keer begrijpt wat jij bedoelt.
- Je kunt jouw vraag beter stellen én beter antwoord geven op de vragen van je cliënt doordat je het visueel maakt.
- Jouw hoofd kan makkelijker een plaatje onthouden dan een lap tekst, dat scheelt een hoop tijd en nadenkwerk.
- Wanneer er nieuwe informatie wordt gegeven dan beklijft dit beter op een bestaande afbeelding.
- Een visuele voorbereiding kost je veel minder tijd en zorgt ervoor dat je minder gespannen het gesprek ingaat.
- Tekenen tijdens een gesprek zorgt ervoor dat jij als zorgprofessional minder hard aan het werk bent.
Belangrijk onderdeel van de ondersteuning
Mijn cliënt Willem vertelde onlangs op zijn werk waarom het zovele malen beter met hem gaat nu deze tool een belangrijk onderdeel vormt in de ondersteuning die hij krijgt: “Miranda tekent. Daardoor snap ik beter hoe dingen voor mij voelen en kan ik beter keuzes maken omdat mijn hoofd mijn gevoel snapt.“ Iets wat de werkleider duidelijk herkent, omdat er tijdens de werkpauzes geen gedoe meer plaatsvindt tussen Willem en zijn collega’s.
Tekenen verschaft inzicht in hoe je hoofd werkt
En dan die leuke puber, die tot mijn verassing (we sluiten een traject van ondersteuning af) gretig antwoordt op mijn vraag: Wat heeft mijn ondersteuning jou het meest gebracht? “Dat je mijn hoofd hebt getekend, het hoofd met al die hokjes” antwoordt zij. In één klap neemt ze me mee naar één van onze meest waardevolle gesprekken waar ik eerder een blog – Woorden hebben een plaatje nodig – over schreef. Het hoofd dat mijn cliënt bedoelt hebben we vaak getekend met als doel om inzicht te verschaffen in hoe haar hoofd werkt. Voor haar zelf, maar ook de belangrijke ander.
Wil je leren hoe je deze tool ook kunt inzetten?
Tekenen en daarmee het vertalen van het gesprek is een eenvoudige en krachtige tool die je in kunt zetten om jouw werk als zorgprofessional vele malen lichter en makkelijker te maken. Twijfel je nog of heb je geen idee hoe of waar te beginnen? Ik geef workshops, zowel individueel als aan teams, zodat je deze tool leert in te zetten in je werk. Check mijn website voor meer informatie Tekenwerk(t) – Merkbaar Werkt (merkbaar-werkt.nl).