Stilstand brengt je verder

Het is maandagmorgen, het is nog donker buiten. Zoals gewoonlijk ben ik voor de wekker wakker net na 6 uur. Ik sta op, de lamp doe ik niet aan. Op de tast vind ik mijn weg totdat ……aaauuuwww! Ik stoot mijn teen tegen de bedrand. Een pijnlijke schreeuw houd ik maar even in, want anders is iedereen wakker. Kak zeg, dat deed zeer! Loop al jaren langs dezelfde bedrand en nu er dus keihard tegenaan.

Even denk ik nog ‘dat gaat wel’, met de hoop dat ik later die dag mijn vaste hardloopronde uit kan lopen. Die hoop kan in de ijskast. Sterker nog, ik kan beter ijs op mijn teen doen. Jeetje wat tokkelt die.

Strompelend loop ik verder
Nou ja, goed hardlopen zit er even niet in. Laat staan een schoen om mijn voet. Al strompelend doorloop ik de week en wordt mijn voet alleen maar blauwer en blauwer. Het zet mijn lijf letterlijk tot stiller staan en zachter lopen.

Voorbode
Vaak is zo’n signaal een voorbode voor iets. Ik moet denken aan mijn eerste werkdag na mijn zwangerschapsverlof in maart 2011. Met goede moed en veel zin vertrok ik die dag naar mijn werk. In die paar maanden afwezigheid was er niet veel veranderd en het leek of ik zo verder kon waar ik gebleven was. Hoe leuk het was om er weer te zijn, aan het einde van de dag kon ik niets meer. Mijn lijf zat op slot, mijn rug wilde niet meer buigen. Geen beweging in te krijgen. Wat volgde was een maand ziektewet.
Inmiddels heb ik wel geleerd om naar dergelijke signalen te luisteren en weet ik, je lijf liegt niet.

Stilstand
is blijven
luisteren naar voelen
en fluisteren van je
hart

Beter luisteren naar voelen en fluisteren
Mijn tips voor jou om te luisteren naar voelen en fluisteren:

  • Ga de natuur in en zoek de stilte op. Doe dit alleen zodat je jouw gedachten kunt horen. Door te wandelen of aan de waterkant te zitten.
  • Maak ‘sprintjes’, schrijf onafgebroken zeker tien minuten achtereen en start bijvoorbeeld met de zin: Toen ik buiten liep…. Dit is reflectief schrijven, dat wat in jou zit mag eruit.
  • Pak (oude) tijdschriften en ga scheuren. Haal eruit wat je aanspreekt, waar je oog op valt. Selecteer wat je wilt behouden en maak er een mooie kaart van.
  • Zet je favoriete muziek op. En wanneer je Spotify hebt, check dan eens het aanbevolen nummer. Mijn ervaring is dat dit nummer vaak raakvlakken heeft met hetgeen je bezighoudt.
  • Koop kleur! Sokken, nagellak, shirt… what ever. Maar koop de kleur die je nodig voelt te hebben. Kleur helpt altijd.

Nieuwsgierig waar die kleur voor staat en wat dit je te vertellen heeft?
Laten we contacten. Wil je dieper ingaan op jouw stiller staan? En meer handen en voeten geven aan hetgeen eronder schuilt? Boek dan een merkbaar vooruit sessie via info@merkbaar-werkt.nl.

P.s. Heb je zelf een tip en staat die hier niet tussen, ik lees ‘m graag.