Met welke kleur loopt zij de deur uit?

Daar zit ze. Naast haar zeven studiebuddy’s. Een studie tot psychodynamisch therapeut, die ze allemaal succesvol hebben afgerond. In dit weekend komen ze fijn weer bij elkaar. En ben ik gevraagd om een workshop te verzorgen over kleur, als prettige aanvulling op hun twee dagen samen zijn.

17 ronde gekleurde vloerankers
Inmiddels ken ik haar al een aantal jaar. We zijn collega’s geweest. En hoe leuk is het elkaar in deze setting, op uitnodiging van haar, nu te treffen. Supertof vind ik het! We gaan het hebben over kleur, mijn expertise binnen mijn coaching. Na de introductie liggen er 17 ronde gekleurde vloerankers op de grond. Het zijn de kleuren waarmee ik werk vanuit de Colour Comfort methode. Een methode die je laat ervaren dat achter elke kleur een gevoel en emotie schuilgaat.

Met welke kleur ga jij naar huis ?
De ankers liggen verspreid door de ruimte en de uitnodiging is: met welke kleur wil jij vandaag vertrekken? Welke kleur wil jij het liefste meenemen naar huis? Elke kleur vertegenwoordigt een aantal woorden. De studiebuddy’s zoeken, voelen, staan, verplaatsten zich… Maar dat is niet wat zij doet. Resoluut zie ik haar richting geel lopen. Even twijfelt ze nog, maar dan kiest ze toch echt voor geel.

Zie haar weloverwogen staan
Zo vindt een ieder haar eigen weg richting de kleur die goed voelt. En kunnen ze niet kiezen dan gaan ze voor twee kleuren. Maar zij niet, zij staat weloverwogen bij geel. En geel is een weloverwogen kleur. Die gaat over ik, mij en niemand anders. Maar goed, dat vertel ik haar nog niet. Pas als iedereen heeft gekozen, is daar de vervolgopdracht. “Jullie gaan iets creatiefs maken. Een moodboard waarin jouw gekozen kleur de hoofdrol speelt.” Op tafel liggen allerlei creatieve materialen om het doek te vullen.

Gelijk knallend
Ik zie haar prachtige moodbord ontstaan. De hele vierkante plaat voorziet ze van verf. Nee, mengen doet ze niet. Lichter of donker maken… nee, dat is niet aan de orde. Het mag gelijk gewoon knallend kanariegeel zijn. Fantastisch vind ik het hoe ze het doet. Uit de tijdschriften die op tafel liggen scheurt ze teksten en kleuren en voordat ik er erg in heb, heeft ze dit geplakt op haar eigen bord. Waarin het geel zo her en der nog zichtbaar is. Er mag dus echt ruimte zijn voor geel, zo concludeer ik. Dat is interessant.

Ze mist haar gele muren
Ik hoor haar vertellen hoe ze haar gele muren in huis zo mist. Deze hebben een paar jaar geleden plaats gemaakt voor wat jadeachtig zachtgroen. Ze is weer toe aan die gele muren. Misschien wel gele muren voor in haar praktijk die zo goed draait. Boven haar verwachting zelfs. Toen ze een jaar geleden onverwacht een nieuwe grotere ruimte kon betrekken, met prachtige hoge ramen waar het licht heerlijk naar binnen valt, was dat toch wel spannend. Ondanks haar ‘ja-maar’ en ‘stel-dat’ gedachten nam ze toch de sprong en draait haar praktijk boven haar eigen verwachting goed. En zie haar nu hier zitten, haar behoefte aan geel duidelijk zichtbaar. Van binnen glimlach ik, als ik haar en haar buddy’s hoor praten over het proces dat achter haar ligt. Zo nu en dan drop ik een vraag, maak ik een opmerking om het gele proces dat hier op tafel ligt te laten rijzen.

Het mag over haar gaan
Hier ontstaat het verlangen naar ’I am me’. Volop zichtbaar in het midden van haar knalgele bord. Ze realiseert zich: het mag over haar gaan. Over wat is wat ze wil. “Ik ben zo in het diepe gesprongen en voordat ik het wist, bedien ik een grote doelgroep. Maar waar word ik nu echt blij van? Wat gaat mijn focus zijn binnen mijn praktijk?” Dit zijn haar belangrijkste vragen waar ze vandaag de deur mee uitloopt.

Waar geel haar bij zal helpen

  • Richting geven aan het stuk waar zij blij van wordt.
  • Rust brengen in al die gedachten die spelen.
  • Om voorbij haar persoonlijke blokkades te gaan.
  • Vertrouwen geven omdat ze haar eigen oordeel loslaat, minder streng zal zijn voor zichzelf.
  • Waardoor ze volmondig ‘nee’ mag zeggen omdat het haar besluit is.
  • Het geeft haar de juiste ruimte om te groeien van binnenuit.

Kleur is nooit toeval
Na een week appt ze me met de constatering dat er opeens veel meer geel om haar heen is. Geel waar ze totaal niet bij stil heeft gestaan. Zoals haar gele slaapkamermuur en haar gele dossiermappen in haar praktijk. Zo werkt dat met kleur; als je er bewust van wordt, zie je hoe kleur jou onbewuste signalen geeft om je vraagstuk op aan te zetten. Kleur is nooit toeval, het brengt je dichterbij je volgende stap in je groeiproces.

Met welke kleur loop jij de deur uit?
Zoek jij ook een leuke creatieve invulling voor een middag met een groep vriendinnen, collega’s of familie? Wellicht is een workshop als deze iets voor jou en ontdek je met welke kleur jij de deur uitloopt.
Lekker luchtig kennismaken met de taal van kleur terwijl het je ook nieuwe focus kan brengen. Contact met via info@merkbaar-werkt.nl of bekijk mijn website www.merkbaar-werkt.nl.