Hoe je rust kunt vinden in onzekere tijden

Ze had al een tijdje wind tegen, op haar werk om precies te zijn. Bij tijd en wijle benam het haar de adem. Ontstond er dat gevoel van niet weten en nam de paniek zich van haar meester. En nu laat ze me weten dat de tegenwind een flinke storm is geworden. 

Instinctief voel ik welke kleur ze nodig heeft
Een storm in een glas water is misschien nog te overzien, maar storm die ontstaat vanuit tegenwind  vraagt om steviger te blijven staan, overeind te staan, juist nu het zo pittig is. Ik herken haar gevoel, en instinctief voel ik welke kleur ze nodig heeft. Uit ervaring weet ik dat het zo helpend is als je het gevoel hebt er niet alleen voor te staan. Dat je je gesteund weet. Mijn zelfgemaakte kaart is speciaal voor haar. Blauw voert de boventoon bij de tekst ‘De vlinder telt geen maanden doch momenten. En heeft tijd genoeg.’ Helaas tref ik haar niet thuis en laat het kaartje in de brievenbus achter. 

Nieuwsgierig vraagt ze waar blauw voor staat
Een paar uur later appt ze mij als dank voor de lieve woorden. Het kaartje staat te shinen op haar keukentafel, goed in het zicht, zo laat ze me weten. En nieuwsgierig vraagt ze waar blauw voor staat. Nu kan ik haar vertellen dat blauw staat voor: 

 • het verlangen naar het versterken van meer controle
 • zodat je weer regie ervaart
 • waardoor je van daaruit kunt overgeven aan dat wat het leven je brengt
 • en dat groeien enkel lukt door te springen in het onbekende
 • dat je daarop durft te vertrouwen

Mijn eigen kleurenbijbel
Ik neus in mijn eigen scheur- en kleurboek. En zoals het eigenlijk altijd gaat, zijn mijn eigen geplakte scheursels meer dan treffend. Ze zijn nu zo op haar van toepassing: ‘Praat minder, maar zeg iets wat geluk brengt. Begrijp dat er grenzen zijn.’ Elk jaar vul ik mijn eigen ‘kleurenbijbel’ en creëer ik zo waardevolle informatie voor mezelf en juist daardoor ook voor de ander. 

Een week later zitten we bij elkaar aan de koffie. Het blauw maakt: 

 • ruimte
 • brengt rust 
 • en geeft vertrouwen
 • om er zeker van te zijn dat in het niet weten kansen liggen
 • waardoor je trouw kunt blijven aan je gevoel en je vrede hebt met de situatie

De invloed van blauw
Nog geen drie weken later appt ze me weer. Nu om te vertellen dat ze door is naar de laatste ronde in een sollicitatiegesprek voor een baan waar ze weloverwogen voor heeft gekozen. Dat blauw van invloed is geweest op alles, geen twijfel over mogelijk ook omdat blauw helpt bij: 

 • veiligheid vinden zodat je jouw eigen emotionele zekerheid weer ervaart
 • je woorden hebt weten te vinden 
 • om je gevoel op je eigen wijze naar buiten te brengen

Wil jij ook je richting weer vinden?
Heb jij ook wind tegen? Ben je op zoek naar rust in onzekere tijden? Laten we de situatie eens met wat meer kleur bekijken en je zult ontdekken welke richting dit je biedt.