Hoe indigo mij helpt bij tafelopstellingen

Haar appje stroomt een paar dagen, nadat ik een verdiepingsdag over tafelopstellingen in kleur heb gevolgd, bij me binnen. ‘Hi Miranda, jij hebt dacht ik ooit een opleiding gevolgd over tafelopstellingen? Wat heb jij voor jouw gevoel gehaald uit die training van de tafelopstellingen, wat heeft het jou gebracht.’ Wat een mooie vraag stelt ze mij. Ik geef ruimte aan het antwoord. Net zoals ik in mijn praktijk altijd met aandacht en zorg een opstelling op tafel vorm geef. Dus haar vraag wil ik met zorg beantwoorden.

Het verhaal van mijn geboortegezin
En dat zorgt ervoor dat ik even terugga in de tijd, naar mijn eerste training binnen dit werkgebied. Een training die ik in april 2021 bij Ja tegen Nu. Ik luister nog een keer naar de geluidsopname van toen en hoor mezelf het verhaal van mijn geboortegezin vertellen. Mijn verhaal waarin een vroeg ouderverlies een flinke rode draad heeft getekend in mijn leven. Een fijne plek maakt plaats voor mijn opstelling aan tafel. En zo zet ik de poppetjes die er toe doen, neer. Ik hoor de begeleidster, Nicki van Heugten zeggen: “haal je vader maar dichterbij, houd hem maar eens vast.”

Als vanzelfsprekend staat hij naast mij
Haar woorden, die de herinnering laten leven aan de opstelling van destijds, verrassen me en brengen me weer terug naar een live opstelling zonder woorden van twee maanden geleden. Tijdens de Miracle Roadmap van 365dagensuccesvol voltrok zich de opdracht die ik zo’n anderhalf jaar eerder gehoord had. Mijn vader stond dichtbij, dichterbij dan dat ik al die tijd voorvoeld had. Hij, die als langste uit mijn leven is, stond vastgeklampt, vastgezogen en als vanzelfsprekend naast mij. Wederom verrast het me. Hij zó dichtbij. 

Rust, ruimte en liefde
Terug naar nu en toen. Een opstelling vraagt om rust, ruimte en liefde. Zo zal mijn antwoord later naar mijn collega luiden. Voor mij de drie meest belangrijke kernwaarden die een opening kunnen bieden op het vraagstuk dat tijdens een opstelling op tafel komt te liggen. Het effect van een dergelijke opstelling is niet met een schaartje te knippen of langs een meetlat te leggen, maar vraagt dus om rust, ruimte en liefde, zodat er een opening ontstaat waarop zich een beweging naar bewustwording en verandering mag gaan voltrekken. 

Wat mijn coachee liet weten
Eén van mijn coachees liet me hier al eens eerder over weten: 
Ik heb recent een familieopstelling mogen doen bij Miranda. Ik wilde het zelf graag, maar zag er erg tegenop i.v.m. een eerdere negatieve ervaring. Door Miranda’s open houding durfde ik het aan. Ik heb de opstelling als heel prettig ervaren doordat Miranda rustig aanwezig was en precies de goede vragen stelde of de goede opmerkingen maakte. Dat zorgde ervoor dat ik veel ging praten en vertellen, waardoor ik zelf nieuwe inzichten kreeg. Miranda adviseerde me om foto’s te maken, zodat ik het later nog eens terug kon zien. Dat bracht mij ook veel. Het grootste inzicht dat ik door de opstelling kreeg is dat ik voor mezelf mag en kan opkomen en dat ik nee  kan zeggen.

Gesterkt door de kleur indigo
De wijze waarop ik mijn tafelopstellingen vormgeef wordt gesterkt door de kleur indigo, omdat het helpt: 

  • in het verder kijken dan het oog kan zien
  • om in ‘donkere’ vraagstukken kraakhelder te zijn, net als het nachtblauw
  • omdat ik vanuit een innerlijke rust en kracht weer kan geven wat er op tafel komt te staan
  • daarmee versterk ik de zelfreflectie bij mijn coaches waardoor zij tot inzichten komen
  • en mijn coachees in staat zijn om hun eigen levensverhaal te herschrijven

Spelen er bij jou ook pittige vraagstukken? 
Spelen er bij jou ook pittige en wellicht donkere vraagstukken waar je wel eens een andere blik op wilt werpen? Weet dat een tafelopstelling nieuw licht kan geven op zaken. Hierdoor kun je nieuwe inzichten krijgen die je daadkrachtiger voor jezelf laten opkomen en waardoor je eerder en beter nee kunt zeggen.  Weet dat je welkom bent.