Hoe één vraag het verlangen in hem wakker maakt

Hij heeft er speciaal voor vrij genomen, om een rit van ruim drie kwartier richting de Achterhoek te maken. Verrast dat iemand van ver weg de weg naar dichterbij durft te vinden. Om helder te krijgen welke route, welk pad er voor hem mag komen te liggen nu hij deze vrijdagochtend aansluit in de workshop ‘Scheuren met kleuren’.

Een workshop waarin hij op een easy en relaxte manier kennismaakt met de betekenis van kleur. Hij had via anderen gehoord hoe ik vanuit mijn wijsheid met kleur de ander in beweging breng en inzichten meegeef.

Wie of wat laat je binnenkomen?
Volgens opdracht begint hij na de kennismaking te scheuren. Hij scheurt eerst voorzichtig, maar later wordt hij als vanzelf wat gretiger. Als het proces van scheuren klaar is, verwondert hij zich over de plaatjes die voor hem liggen. Overdwars is dat ene plaatje een waxinelichthouder, maar wanneer hij hetzelfde plaatje over de lengte waarneemt ziet hij er een deurbel in. Zijn eigen gedachten krijgen de ruimte als ik hem vraag: “Wie of wat laat je binnenkomen?”

De brug naar zijn verlangen
En juist daar ontstaat het begin van de magie. De ontdekking naar wat er nog meer ligt en welk plaatje er toe doet, zodat er ruimte ontstaat om het verlangen in hem te laten rijzen. Zijn ogen dwalen over het vel van scheursels en als vanzelf ontstaat er die ene herinnering waarvan hij ons deelgenoot maakt. De herinnering aan Denemarken. De tijd toen hij amper 20 was, nu meer als dertig jaar geleden en hij zijn werk had aan de Storebaeltbrug in Denemarken.

Bordeauxrood speelt de hoofdrol
De vrijheid, het samenwerken en iets neerzetten, iets bouwen dat voor iedereen bestemd was, zorgt ervoor dat het luikje in hem opengaat. Nogmaals kijkt hij naar zijn plaat met scheursels waar in gedachten bordeauxrood de hoofdrol speelt. De kleur die hem voor vanmorgen meegeeft: 

  • dat de weg van minder zuinig hoeven zijn dichterbij is dan hij denkt
  • dat daardoor de druk van zijn grote verantwoordelijkheidsgevoel als vanzelf zal afnemen
  • het helpt hem daarmee zijn plannen  te organiseren omdat er eindelijk meer ruimte komt voor hem
  • waardoor logischerwijs zijn zelfvertrouwen wordt vergroot en hij zijn zelfverzekerdheid (weer) voelt
  • zodat zijn grootste verlangen zijn weg mag vinden

Dit alles maakt het verlangen in hem wakker. En de geplakte versie vraagt om een toevoeging waarin het oude verlangen naar Denemarken nieuw licht mag zien, zodat het nieuwe dichterbij komt.

Het vraagteken geeft als laatste antwoord
Het is het klein, stevig bord dat roept om andere plaatjes waarin uiteindelijk die ene vraag telt. Wat is belangrijk? Het vraagteken in limegroen geeft als laatste antwoord op het proces dat hij al jaren voelt; zijn huidige baan is gesneden koek. Doordat hij expert is geworden in zijn eigen deskundigheid schuurt en knelt het al een paar jaar. En nu kijkt hij naar dit vraagteken in limegroen, de kleur die als tegenhanger dient van de kleur waar hij mee begonnen is.

Zo gaat het niet eindigen
De weg die hij heeft aflegt, van ver naar dichterbij, daagt hem uit om te gaan schrijven. Gedachteloos en op de automatische piloot schrijven over hetgeen dat in hem zit. Niet zijn favoriete bezigheid, maar hij doet het toch. Het verhaal dat op papier komt te staan doet het limegroene vraagteken eer aan. 
Omdat limegroen in de kern gaat over ‘this is not how the story is going to end’ en die je daarom eraan herinnert hoe fijn het zou zijn als niemand je meer in de weg staat en je vrijuit je verlangen vorm kunt geven.

Wil jij dit ook?
Wil jij ook zo’n ochtend beleven? Boek dan een workshop Scheuren met kleuren. Het kan nog op 7 juli van 10-12.30 uur, voor €27,- excl. btw en inclusief alle materialen.