De kleur die je helpt om de hemel op aarde te vinden

Gelukkig, ze is thuis. Ik arriveer onaangekondigd. Iets wat ze niet van mij gewend is. Ook niet als ik gelijk het gesprek open door te zeggen: “Ik val maar met de deur in huis.” “Zo”, zegt ze, voordat er ruimte ontstaat om verder te ratelen…. “Zullen we eerst koffie doen?”

“Heerlijk”, zo is mijn antwoord. Mijn rug leunt als vanzelf achterover tegen de leuning van de bruine stoel. Mijn lijf komt in de pauzestand als ik haar onuitgesproken opdracht hoor: “Eerst de voeten op de grond en dan kijken we wel verder.” 

Tijd om mijn handen te warmen
Terwijl ik haar zorgvuldige gerommel in de prachtige keuken gadesla, bedenk ik me hoe het nieuws zal zijn dat ik kom vertellen. Nog voor de antwoorden zijn weg naar buiten vinden, wordt mijn koffie geserveerd. Ze zet een latte macchiato op een beige houten bordje voor me op tafel. Buiten is het koud, dus het hoge glas om mijn handen te verwarmen is meer dan welkom. 

Ze heeft geen idee
Ik kan niet anders dan het prachtige plaatje vast te leggen op beeld, ter bevestiging van al mijn gedachten die zojuist de revue hebben gepasseerd. En als vanzelf ontstaat er een glimlach op mijn gezicht. Wat weet ze in detail zorgvuldig te zijn en mij tegelijkertijd zo welkom te laten voelen. Ze heeft geen idee welke woorden hier in de taal van kleur de boventoon voeren. 

Op de knip van sluitingstijd
Ik moet denken aan afgelopen zaterdag. Op de knip van sluitingstijd schiet ik nog even de stad in en beland in de kledingwinkel waar ik even later een beige outfit, in een heerlijke travelstof, afreken. Enigszins verbaasd fiets ik terug naar huis. Zo gaat dat met kleur. Voordat je er erg in hebt draag je een kleur die nog maar sinds kort in je kledingkast hangt. Wanneer ik thuiskom raadpleeg ik graag twee van mijn lieve kleurcollega’s: ‘Hoi hoi meiden, tegen het einde van de middag ben ik nog even naar de stad geweest. Ben er een kledingwinkel ingeschoten en met een beige outfit  thuis gekomen. Een heerlijk pak in travelstof. Gekocht in een zaakje waar ik nooit slaag. Maar toen ik het aanhad, verwonderde ik me over het feit dat beige zich in korte tijd alweer aandient. Wat zegt dit jullie? Ik ben namelijk op zoek naar fijne woorden als extra input op de woorden die ik al weet.’

Extra woorden die de kleur laten leven
En die extra woorden laten het beige nog meer leven, laten me begrijpen waarom juist nu beige zich aandient: 

  • beige is de verbindende factor, op het stuk dat ontbreekt en nog niet zichtbaar (genoeg) is
  • de kleur die je uitnodigt voor een gesprek… is het niet met de ander dan in ieder geval met jezelf
  • de kleur die ruimte maakt voor de zoektocht van nog niet durven en niet zeker weten waar de weg naartoe gaat
  • die met twee voeten op de grond, je ruimte geeft voor ontspanning, evenwicht, kalmte en je op een natuurlijke manier ondersteunt om je weg te (her)vinden
  • gewoon omdat beige nu eenmaal het middenstuk is van hemel en aarde en simpel zorgt voor de samenkomst hiervan

Of zoals mijn lieve kleurcollega’s beamen: beige zorgt ervoor dat je de hemel op aarde durf te vinden. 

Ruimte maken voor minder
Dus beige, juist nu, het is geen toeval. En als vanzelf krijgen mijn woorden de ruimte om haar te vertellen dat ik ruimte maak voor minder. Dus minder werk en stoppen als ambulant begeleidster in een casus waarin ik zelfs na 8,5 jaar nog niet ben uitgeleerd, niet op ben uitgekeken, maar waarin het tijd is om ruimte te maken. 

Durf jij te zoeken naar hetgeen je wilt vinden
Wanneer maak jij ruimte? En durf jij te zoeken naar hetgeen jij wilt vinden? Of misschien ben je wel nieuwsgierig wat jouw laatste aankoop, als nieuwe kleur in je kledingkast, je te vertellen heeft. Ik heb vast en zeker het antwoord erop. Laat je verassen en durf mij te ontmoeten. Ik sta garand voor een open, liefdevolle en inzichtgevende ervaring. Afspraken geboekt in februari kennen een mooie aanbiedingsprijs, laten we contacten en voel je welkom: Home – Merkbaar Werkt (merkbaar-werkt.nl)