Herken jij die hoge lat?

Mijn eerste afspraak van vandaag begint in de sportschool. Terwijl mijn benen de trappers naar beneden duwen, dwalen mijn gedachten af naar de rest van de planning van deze dag. Terwijl ik me plotsklaps realiseer dat ik niet alles in mijn werktas heb gestopt. Mijn gebroken nachtrust heeft me niet helder genoeg laten denken vanmorgen, als ik me realiseer dat ik mijn kleurkaarten en dito poppetjes op mijn kantoortafel heb laten staan. 

Hoe los ik dat nu op?
‘Kak’, denk ik terwijl ik steviger doortrap. Hoe los ik dat nou op? Gelijk schiet ik in de stand van de lat hoger leggen. Mijn gedachten scannen mijn agenda, op zoek naar ruimte. Ik realiseer me dat ik tussen de tweede en derde afspraak ruimte kan maken om naar huis te fietsen. Ruim een uur vrije tijd en 40 minuten fietsen, moet lukken. 

Ik spreek mijn ego bestraffend toe
Mijn ego, die vastgeplakt zit aan deze hoge lat, spreek ik bestraffend toe: ‘Wil ik dat?’ Ik ben er nog niet over uit wanneer ik bij mijn tweede afspraak arriveer. En ondanks dat deze in tijd relaxt verloopt, houd ik zelfs meer dan een uur over. 

Hoe roze mij helpt
Toch heeft het creëren van ruimte ervoor gezorgd dat ik de lat lager leg en gebruik maak van mijn meest helpende gedachte van dit jaar: minder is meer. Volledig passend bij mijn roze jaar, omdat roze gaat over:

  • doe eens lief voor jezelf
  • door de lat wat lager te leggen
  • ontstaat er ook ruimte waar je blij van wordt in plaats van hard(er) te werken

Zo beland ik niet op de fiets naar huis, maar doe ik minder en zit ik aangenaam in de zon op het terras. En doordat ik de tijd niet verspil aan fietsen, kan ik meer doen:

  • schrijf ik mijn blog van volgende week
  • rond ik nog wat taken af van mijn ambulante werk
  • verricht ik nog een telefoontje ten gunste van mijn jobcoach-werk
  • bereid ik me voor op mijn derde afspraak van vandaag, waarbij ik mezelf nog even stevig toespreek; ‘minder is meer, het is zoals het is en we gaan het doen met dat wat er is. Dus zonder kleurkaarten en dito poppetjes’
  • en geniet ik vooral van de zon

Een stuk productiever als de lat lager ligt
Ik drink mijn glas gemberthee leeg, check de tijd en zie dat ik nog 20 minuten heb om vanuit de stad naar mijn afspraak te fietsen. Tijd genoeg dus. Het klopt; minder is meer, waarbij ik een stuk productiever ben dan wanneer ik de lat te hoog leg en mezelf haast om het perfect te doen. Heerlijk… de gedachte van minder is meer. 

Mag bij jou de lat ook wat lager liggen?
Wat zou deze gedachte – minder is meer – jou kunnen brengen? Op welk stuk in je leven mag voor jou de lat wel wat lager liggen? Kun je er hulp bij gebruiken? Ik inspireer je graag vanuit mijn persoonlijke ervaring en kan je vanuit effectieve tools inzicht verschaffen hoe je de stappen hiertoe zet.