De kleuren top vijf in mijn blogs

Zoals verwacht ontvang ik haar mail in mijn mailbox. De mail met de vraag of ik mijn lidmaatschap bij Blogzinnig van mijn schrijfcoach Marije van den Bovenkamp wil voortzetten het komende half jaar. Totaal geen twijfel, geen nadenkwerk nodig om mijn lidmaatschap te verlengen, dit doen we gewoon. 

En zo laat ik Marije weten dat ik graag het komende half jaar met haar optrek, omdat schrijven zo: 

 • heerlijk en bevrijdend is
 • ik daarmee kan afdwalen in mijn gedachten
 • waardoor ik woorden vind om anderen te inspireren met mijn ervaringen en verhalen

Welke kleuren top vijf in mijn blogs?
Terwijl ik de verzendknop indruk wordt ook mijn nieuwsgierigheid gewekt. Inmiddels schrijf ik al anderhalf jaar voor het blogplatform waarbij kleur veelal de rode draad in alles vormt. De analist in mij, ik die graag verbindingen maakt en verbanden legt, wil graag een blik terugwerpen. In de zoektocht naar het antwoord waar het al die tijd over is gegaan. Welke kleuren hebben de hoofdrol vervuld? Dat roze hierin de overhand zal hebben, weet ik op voorhand. Maar dat mijn top vijf vervolgens uit roze, bruin, geel, rood en paars bestaat, verbaasd me.

Het kwam door mijn engel-kostuum
Onlangs kwam ik erachter, met de koop van een blouse voorzien van kleine bloemetjes, waar roze mijn leven is uitgewandeld. Het zal eind jaren ’70 zijn geweest dat de juf, net voor aanvang van het kerstspel, mij het verbod deed op het dragen van het lichtroze gewaad waarin ik de engel mocht voorstellen. In haar beleving was de zelfgemaakte fluwelen jurk met kleine bloemetjes vele malen mooier dan het gewaad van de engel. En zo ontstond er weerstand op roze, omdat: 

 • het voor zoete en lieve meisjes is, terwijl je graag de stoere variant wilt zijn
 • doordenderen, hard werken en niet stilstaan je grootste drijfveer is
 • waardoor je kwetsbaar opstellen niet aan jou besteed is

De pijnlijke kant van bruin
Dan vormt in al mijn schrijfwerk bruin de boventoon. Niet vreemd omdat bruin in de pijnlijke vorm gaat over oud zeer, de ingesleten patronen van vroeger, van je ouderlijk (t)huis en de oordelende stem die je bij tijd en wijle nu nog kunt horen. Wat er in je dagelijks leven nog voor kan zorgen dat je in het keurslijf schiet, vastgezogen in de klei en niet weten hoe je verder moet. Bruin die gaat over:

 • familiedynamieken die je beklemmen
 • jouw gevoel versterkt van niet verbonden zijn met je (eigen) thuis
 • waardoor het gewicht van het leven (te) zwaar kan voelen

Geen wonder, zij doet ook mee
En dan in het midden van de hele kleurenrij staat daar die prachtige geel. Geen wonder dat ook zij meedoet. De positieveling van alle kleuren, omdat geel nu eenmaal:

 • je zelfvertrouwen voedt
 • waardoor jouw kritische ik, die zich eerder laat leiden door angst, de mond wordt gesnoerd 
 • zodat je volop voorbij je eigen straalangst gaat en je eindelijk in je eigen licht gaat staan

De eigenschappen van geel zijn voor mijn meeste klanten niet eigen, vinden ze lastig. Geel, de kleur die je eigen plek serieus laat nemen omdat jij er toe doet.

De verassing
Op plek vier staat rood. Dat is een verassing moet ik eerlijk bekennen. Ik kan er zelf nog zo mee stoeien, heb hem nodig als ik niet in mijn denken wil blijven hangen, maar gewoon ga doen. Waardoor mijn denken niet mijn twijfelen wordt. Dus ja dat rood er in mijn top vijf toe doet, is een mooi spiegelbeeld voor mij, omdat rood:

 • je altijd laat voelen waar je motivatie ligt, daar waar jij warm voor loopt
 • omdat dit je passie voedt
 • wat te allen tijde gaat over je bestaansrecht

Last but nog least
De afsluiting zit in paars. Misschien wel de wijste van alle kleuren. Juist omdat ze altijd richting geeft om jouw wijsheid tot bloei te laten komen. Het zet koers op het stuk dat diep van binnen zit. Paars, de kleur die:

 • ruimte maakt voor een nieuw begin
 • omdat je kunt schakelen tussen wat er was en wat er komt
 • simpelweg omdat dit de visionair in jou wakker maakt, je altijd verder kijkt dan je kunt zien

Herken je iets?
Herken je iets in wat je hebt gelezen? Dan nodig ik je uit om erover te schrijven. Tien minuten aaneengesloten over dat wat jou hierin raakt. Het zal iets in beweging zetten op het stuk waar je naar verlangt. Maar misschien zet je liever concretere stappen en kun je daar wel ondersteuning bij gebruiken, omdat je vindt dat er eindelijk ruimte mag zijn voor jouw groeiproces? Laten we in dat geval contacten, een vrijblijvende afspraak is snel gemaakt.