Met welke kleur start jij maandag?

Het is maandag als ik mijn voorbereiding tref voor mijn mini-vakantie die later in de week plaatsvindt. Mijn voornemen is om met de fiets naar mijn vakantiebestemming te gaan waardoor een toevoeging aan mijn fietsuitrusting geen overbodige luxe is. En zo fiets ik naar de firma Bever die zich op het industrieterrein bevindt.

Roze op maandag
De kleine groepjes wandelaars, die ik op het industrieterrein tegenkom, wekken de indruk dat het lunchtijd is. Aangezien het weer zonnig is, de jas hun outfit niet bedekt, verwondert het me dat er meer mannen zijn die roze dragen. Terwijl ik ze voorbij fiets, ratelt mijn hoofd kleureninformatie. Roze op maandag, een maandag die de tweede werkweek na de vakantie aankondigt. 

Zijn mannen zich bewust van roze?
Zouden ze zich er bewust van zijn, deze mannen? Bewust van het roze effect, omdat roze zegt: 

  • doe het wat kalmer aan
  • wees eens liever voor jezelf
  • hard werken hoeft niet altijd aan de orde te zijn
  • teak it easy
  • af en toe een pauze is juist oké

Hoe doen vrouwen dat?
Wanneer mijn ratelende hoofd een afslag lijkt te willen nemen, dendert er een vraag over het kruispunt: hoe doen vrouwen dat? Op basis van menig gesprek in de afgelopen dagen weet ik het antwoord: 

  • vrouwen gaan te lang door
  • voelen hun grenzen niet zo goed
  • hebben er moeite mee om deze te bewaken

Ze leggen de lat hoog
Vrouwen leggen de lat hoog, totdat het lijf begint te sputteren. Of nog erger: hun nachtrust veelvuldig wordt verstoord. Ondanks dat ze echt wel weten dat ze te veel, te lang, te vaak klaarstaan voor de ander hebben ze geen idee hoe ze het tij moeten keren. 

Ze zijn anti-roze
In de gesprekken met deze dames blijkt hoe anti-roze ze zijn. Ze doen alles wat roze niet wil. Ik herken het uit een tijd dat mijn lijf ook uitgeput raakte omdat ik doordenderde en ik geen idee had dat ik eigenlijk roofbouw pleegde op mijn lichaam. Destijds, net als bij deze dames nu, was roze een ver van mijn bed show. Roze die mij, en jou als je je hierin herkent, vertelt: 

  • dat zoetsappige, dat meisjesachtige, dat vind je maar niks
  • laat staan dat je jouw kwetsbare kant laat zien
  • jouw emoties bewaar je wel voor thuis
  • je draagt het liefst (bijna) alle verantwoordelijkheid op je
  • je laat graag alles bij het oude omdat je geen nieuwe start durft te maken

In dit geval is het ontbreken van roze vooral het signaal dat het tijd wordt dat je wat liever voor jezelf mag zijn, gewoon wat minder streng en in ieder geval de zelfkritiek op ‘uit’ zetten.

Overtuigd van de noodzaak
Ach, wat zou het toch fijn zijn dat wij dames, net als de mannen die ik zojuist tegenkwam, de week starten met roze, of in ieder geval de mindset van roze. Een van de dames die ik van de week sprak, appt me: “Miranda, je hebt me overtuigd van de noodzaak om mijn grenzen aan te geven, deze week volgt er een gesprek met mijn leidinggevende.” Kijk, zo roze mag het zijn!

Roze input
Kan jij ook wel wat roze input gebruiken omdat zaken knellen, grenzen stellen lastig is of omdat je geen idee hebt welke richting je uit moet en je niet weet waar te beginnen? Laten we dan eens samen optrekken. Een doorbraakwerk(t) sessie kan uitkomst bieden. Dan gaan we samen aan de slag.

Pak je het liever wat laagdrempeliger aan? Bezoek dan een workshop Scheurwerk(t). Je gaat in een kleine setting met gelijkgestemden heerlijk creatief aan de slag om te ontdekken welk verlangen er in jou gezien mag worden.