Het effect van tekenen en verlangzamen

 

Vrolijk word ik binnen gelaten, we kennen elkaar nog niet, want dit is de eerste keer dat we elkaar treffen. We installeren onze aan de hoge tafel, een dampende kop heet water wordt voor me ingeschonken terwijl onze klets als vanzelf gaat. 

De highlights van het leven
Chantal is hulpverlening wel gewend, dus je kunt maar beter de highlights van het leven benoemen, zo lijkt haar motto te zijn. Iets dat passend is voor deze kennismakingsafspraak. Ik kan haar openheid wel waarderen. En terwijl ze praat, Chantal is zo’n 20 jaar jonger dan ik, schrijf en teken ik een korte samenvatting in mijn tekenblok.

Haar meest belangrijke hulpvraag
Ik stel geïnteresseerde vragen omdat ik nieuwsgierig ben naar haar meest belangrijke hulpvraag: wees een sparringpartner voor mij. Terwijl haar levensverhaal op tafel komt te liggen, schiet mijn hoofd in de nadenkstand: wat hoor ik haar tussen de regels door vertellen? Wat is het dat ze eigenlijk zegt? Waar kan ik het verschil maken? Ondertussen antwoordt ze op de vraag hoe ze verlangt naar een nog beter leefritme, wat haar draagkracht versterkt waardoor het leven gewoon wat makkelijker en aangenamer verloopt.

De kern van het gesprek op papier zetten
Uit ervaring weet ik inmiddels dat wanneer mijn hoofd in deze nadenkstand schiet hier de essentie komt te liggen van ons gesprek. Dan is het dus noodzaak dat ik hier een tekening van maak zodat de kern in beeld op papier staat, omdat : 

  • het je zicht geeft op wat er voor jou toe doet
  • wat je belangrijk mag maken in je leven
  • en waar je prioriteit aan mag geven
  • daardoor kun je ook beter keuzes maken
  • waardoor het richting geeft naar een aangenamer leven

De lijnen liggen dwars op tafel
Ik sla mijn tekenblok om naar een blanco pagina en teken vier lijnen dwars over het papier van links naar rechts. Deze lijnen geven haar weekindeling weer, ter hoogte van het weekend twee verticale lijnen die het blad markeren. Het weekend waarin ze even niets moet en als het kan alles op ‘uit’ kan zetten.

Terwijl ik de lijnen teken, laat ik in eerste instantie de stilte vallen met als doel mijn focus te houden op de opvolgende vraag, maar ook om haar de ruimte te geven te volgen wat er op papier komt te staan. 

De stilte doet zijn werking
Als ik merk dat de stilte zijn werking doet, vraag ik haar of ze hobby’s heeft. Over het antwoord hoeft Chantal niet na te denken, die heeft ze niet. De snelheid waarmee ze antwoordt, geeft het signaal dat ik nog meer mag vertragen. Ik laat nogmaals een stilte vallen waarin alleen het tekenen van mijn stift op papier hoorbaar is.

Ik ben benieuwd naar haar leven tussen de lijnen
Ik herhaal de twee horizontale lijnen die het blad vullen en teken nogmaals de twee verticale lijnen die de plek van het weekend weergeven. Dan leg ik uit dat we allemaal een leven wensen dat zich tussen de lijnen bevindt. In ieder geval waarin de pieken en dalen van het leven je niet uit je kracht halen, je niet omver blazen waardoor hersteltijd vele malen langer duurt. Chantal werpt een blik op mijn tekenblok als ik de pieken en dalen buiten de horizontale lijnen teken. Ondertussen vraag ik haar: “Wat doe je in je vrije tijd graag?” En weer beaamt ze dat ze niet zoveel leuk vindt. 

Verder verlangzamen
Mijn gevoel zegt me dat we verder mogen verlangzamen, dus ik vertel haar wat ik graag in mijn vrije tijd doe. Ik houd niet van een overvol weekend met elke dag verschillende activiteiten en sociale verplichtingen. Ik heb graag tijd voor mezelf, een eind fietsen, met de hond het bos in of lekker creatief bezig zijn. Ik zie dat haar houding lichtjes verandert. Dan komt haar reactie: “Nu de tijd is verzet (zomertijd), wandel ik graag in de avond. Dat vind ik fijn. Richting de stad of langs het water om een paar uur later weer thuis te komen en te denken: daar ben ik weer.“

Wat als?
“Kijk en dat is de reden dat ik je deze vraag stel”, zeg ik tegen haar.  “Want wat als het door omstandigheden even wiebelt tussen de lijnen, of de pieken en dalen overschrijden de horizontale lijnen, dan stel ik jou de vraag: “Wanneer heb je voor het laatst gewandeld? Ben je nog langs het water geweest? Met de bedoeling dat je je meer bewust wordt van de schommelingen in je leven en wat je kunt inzetten om hier beter mee overweg te kunnen.” Alsof er spreekwoordelijke kwartjes vallen, hoor ik haar zeggen: “ja inderdaad.”

Tekenen en verlangzamen zorgen ervoor dat je zicht krijgt op dat wat er voor jou toe gaat doen. Het helpt de draagkracht te versterken en ondersteunt je in jouw proces. 

Iets voor jou dat tekenen?
Ben jij net als ik hulpverlener en wil je ontdekken hoe makkelijk het is om een gesprek te vangen in tekentaal? Zodat je de essentie vangt, jij als hardwerkende meid in de zorg achterover kunt leunen omdat de tekening zijn werk doet. Laten we dan eens kennismaken: Contact opnemen – Merkbaar Werkt. Ik spar er graag met je over, want tekenen… dat kan echt iedereen! Zelfs jij.